Ukratko o nama

Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije Srednjobosanskog kantona je politički podmladak Stranke demokratske akcije. AM SDA SBK djeluje na području Srednjobosanskog kantona u okviru Asocijacije mladih na nivou Bosne i Hercegovine. Svoje programske ciljeve i načela koordinarano ostvaruje i sa rukovodstvom stranke na području SBK.

AM SDA SBK ima svoje organe (skupština, izvršni odbor, savjetodavna tijela, timovi za razne oblasti i sl.) preko kojih učestvuje u sprovođenju programskih zadataka i ciljeva same stranke. Osnova zadaća ovog tijela je zastupanje interesa mladih ljudi, te davanje doprinosa u stvaranju jednog boljeg društveno-političkog ambijenta za bolji i prosperitetniji život ne samo mladih, već i šireg društvenog okruženja. Pored zastupanja interesa mladih ljudi kao primarnog zadatka, Asocijacija mladih SDA sve više uzima aktivno učešće i u onim stvarima koje nisu primarno vezane za mlade, te na takav  način pokazuje spremnost da daje doprinos u rješavanju i najsloženijih društvenih pitanja.

Svojim konstruktivnim i učinkovitim aktivnostima Asocijacija mladih SDA je postala prepoznatljiv politički faktor. Trećina vijećnika u općinskim vijećima u Bosni i Hercegovini ispred Stranke demokratske akcije su mladi ljudi. Time su stečene pretpostavke da mladi kadrovi ove stranke direktno utiču na pobobljšanje života mladih ljudi, ali i na kreiranje općeg političkog ambijenta, te na takav način doprinesu boljim uslovima života. Međutim, aktivnosti Asocijacije mladih SDA i zalaganje za, prije svega, interese mladih ljudi, je prepoznato i cijenjeno i van granica Bosne i Hercegovine. Tako je ona član mladih Evropske narodne stranke, koja je krovno tijelo političkog organizovanja mladih u Evropi, a isto tako je član i Međunarodne demokratske unije kao krovne političke organizacije mladih na svjetskom nivou.

Kantonalni odbor Asocijacije mladih SDA Srednjobosanskog kantona je sastavni dio stranke na ovom nivou, ali i integralni dio organizovanja mladih kadrova SDA u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ovaj nivo političkog organizovanja mladih SDA je uslijedio ubrzo nakon što je 90-tih godina prošlog stoljeća formirana i sama stranka. Naravno u prvim godinama rada i djelovanja Asocijacija mladih SDA ovog nivoa je djelovala u okviru tada postojećeg Regionalnog odbora, da bi kasnije novim društveno-političkim ustrojstvom same države prerasla u Kantonalni odbor asocijacije mladih SDA Srednjobosanskog kantona.

Aktuelni predsjednik Kantonalnog odbora asocijacije mladih SDA Srednjobosanskog kantona je gospodin Elvedin Mušanović iz Kiseljaka, koji je na ovu poziciju izabran u februaru 2009. godine.

Vi ste ovdje: Naslovna O nama