Intezivirati i jačati odnose između Brisela i Sarajeva

sda5Šef delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Eduard Kukan razgovarao je u Briselu sa potpredsjednikom SDA i direktorom Političke akademije SDA Senadom Šepićem. Teme sastanka su bile formiranje Vijeća ministara BiH, paket tzv. „evropskih zakona“, a gospodin Kukan se posebno interesovao i za izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH. Šepić je Kukana informisao o dogovoru šest lidera, te stavu SDA o nužnosti održanja operativne samostalnosti policije. Kukan je najavio i sjednicu grupe Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu koja će se polovinom godine održati u Sarajevu.

„Naglasili smo važnost stalnog kontakta između Brisela i Sarajeva, te važnosti veće prisutnosti Evropske unije u našoj zemlji. Osim Zakona o popisu stanovništa i Zakona o državnoj pomoći, te sprovedbi presude Sejdić-Finci, razgovarali smo i o pozitivnom uticaju ulaska Hrvatske u EU,“ kazao je Šepić, a Kukan je izjavio: „Postoji mnogo dobre volje za BiH ovdje u Evropskom parlamentu. Imate više prijatelja nego što mislite da imate. Oni bi željeli da budu od pomoći i vide BiH rame uz rame sa drugim zemljama regiona.”

Osim sastanka sa Eduardom Kukanom i predsjednikom Evropske narodne stranke Wilfriedom Martensom, Šepić je proteklu sedmice u predvodio polaznike druge genracije Političke akademije SDA, koji su u Briselu, osim Evropskog parlamenta, posjetili Vijeće EU, Evropsku komisiju, Misiju BiH pri EU i NATO-u, gdje su razgovarali sa bh. ambasadorima Osmanom Topčagićem i Branimirom Jukićem.

Vi ste ovdje: Naslovna Vijesti Asocijacija mladih Intezivirati i jačati odnose između Brisela i Sarajeva