OO SDA Bugojno: Tražimo od nadležnih organa da se zaštiti cijena maline

 


27.07.2012. godine je u prostorijama OO SDA Bugojno održana press konferencija na kojoj se prisutnima prvi obratio kandidat za načelnika ove stranke na predostojećim lokalnim izborima, Vildan Hajić.

- Općinska organizacija SDA je u okviru svojih planskih aktivnosti koje provode u cilju budućeg razvoja privrede i smanjenja broja nezaposlenih u Bugojnu, u ranijem periodu prepoznala probleme koji se nalaze na terenu u uzgoju maline i danas je pomogla da se upriliči sastanak između proizvođača maline kantonalnog premijera Tahira Lende. Ovom prilikom smo za cilj imali da poslušamo i čujemo sve probleme sa kojim se veliki broj proizvođača maline susreće, njih oko 200 na području Općine Bugojno. Kao ključni problem izdvojili bi nenormalno nisku otkupnu cijenu, odnosno cijenu koja potpunosti ugrožava održivost i egzistenciju proizvođača maline, pogotovo što isti ljudi dolaze iz reda nezaposlenih, tj. lica koja se nalaze na  birou za zaspošljavanje  i kojima je ovo jedini prihod. Stoga OO SDA Bugojno traži od nadležnih organa da u cilju nastavka održivosti uzgoja maline zaštiti cijenu koja garantuje održivost proizvodnje, a to je po našoj procjeni 2,70 KM po kilogramu. U tome ćemo do kraja istrajati i nećemo dozvoliti  da se u Općini Bugojno iz dana u dan povećava broj nezaposlenih ljudi, istakao je Hajić.

Mustafa Ugarak predsjednik  NUPP-a  iskoristio je priliku da se zahvali svim proizvođačima malina koji su danas prisustvovali na sastanku u KSC-u.

- Posebno želim da se zahvalim Vildanu Hajiću i doktoru Asmiru Karadži koji su prepoznali ovaj problem i aktivno se uključili u problem rješavanja malinara, te mi omogućili sastanak sa premijerom Vlade SBK Tahirom Lendom. U rješavanju problema moram naglasati da samo u Bugojnu imamo oko 150 registrovanih malinjaka i 50 ne registrovanih. Zbog nepostojanja konkurencije u otkupu dovedeni smo na milost i nemilost bugojanskih otkupljivača. Mi od premijera Lende tražimo da pod hitno preko nadležnih resornih ministarstava za poljoprivredu i  kroz skupštinsku proceduru SBK uvrsti zaštitinu cijenu maline za sortu vilamet 2,50 KM za 1 kg, a za sortu mikera i tulamina 2,80 KM. Također, da interventno obezbjedi novčana sredstava, a  u cilju zaštite ove proizvodnje kroz davanje poticaja po 1kg maline u visini od 20 kf ili 200 KM po jednom dulumu. Tražimo da preko resornih nadležnih službi ostvari uvid u prodajnu cijenu smrznute maline, hladnjačara za malinu u izvozu, te da poljoprivrednim proizvođačima pripadne minimalno 50% od ostvarene cijene rolanda, smrznute cijene maline u izvozu, dodao je Ugarak.

- Danas sam u ulozi premijera prisustvoao jednom bitnom sastanku, a na poziv NUPP-a Gornje-vrbaske regije. Naime, prije mjesec dana na incijativu  predsjednika tog udruženja Mustafe Ugarka, te Vildana Hajića i predsjednika OO SDA Bugojno Asmira Karadže,   koji su od mene tražili da se aktivno kao vlada uključimo u problematiku proizvodača malina, upoznat sa sa ovim velikim problemom. Na tu incijativu ja sam organizovao sastanak i vrlo brzo smo došli do važnih spoznaja, te sam zatražio od tog udruženja da podhitno hronološku informaciju o problematici u proizvodnji malina uputi na ministarstvo i vladu. Tragom te incijative uključili smo se akitvno, te aktivirali konkurenciju u otkupu maline, a cijena je sada dostigla vrijednost od oko 2,20 KM, ali  mi mislimo da bi u budućnosti trebala biti mnogo korisnija u korist proizvođača, rekao je premijer Vlade SBK, Tahir Lendo.

Vi ste ovdje: Naslovna Vijesti Asocijacija mladih OO SDA Bugojno: Tražimo od nadležnih organa da se zaštiti cijena maline