Na mezar Alije Izetbegovića položeno cvijeće: Bio je naš uzor i učitelj!

141019032 6 xl-400x253       

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedanaesta godišnjica smrti prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine i prvog predsjednika Stranke demokratske akcije Alije Izetbegovića obilježena je danas na šehidskom mezarju Kovači, gdje je odata počast rahmetli Izetbegoviću i svim šehidima i poginulim borcima.

Prigodinim riječima prisutnima se obratio potpredsjednik SDA Šefik Džaferović koji je, između ostalog, kazao da je “Alija Izetbegović bio naš vrhovni komandat, naš uzor i učitelj, naš vođa u sudbonosnom vremenu borbe za opstanak bošnjačkog naroda i države BiH.

Svoj životni put prošao je časno i uspravno, a na tom put vodila ga je vjera u Boga i stalna težnja za ljudskom slobodom, pravednošću i dostojanstvom“, kazao je Džaferović.

Cvijeće na Izetbegovićev mezar položili su članovi porodice, predstavnik Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je bio odsutan, delegacija Stranke demokratske akcije, ambasadori Republike Turske i Republike Iran u BiH te brojne druge delegacije.

Održan je i vjerski dio obilježavanja godišnjice.

(Klix.ba)

Bakir Izetbegović: BiH neće praviti korake unazad, nove entitete i neće biti podjela!

izetbegovic-bih-nece-praviti-korake-unazad-nove-entitete-i-nece-biti-podjela 1413448924-400x268Bosna i Hercegovina neće praviti korake unazad, nikakve nove entitete i neće biti podjela u njoj“, poručio je u intervjuu za Anadolija Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA).

Izetbegović je istakao kako će SDA predvoditi čelne pozicije na državnom i federalnom nivou, ali i u većini kantona, te podsjetio kako je to stranka koja je po mnogočemu prva u BiH.

SDA je prvoosnovana stranka u Bosni i Hercegovini i na mnoge načine prva stranka. Sigurno po historijskim zaslugama, po tome da je vodila najbitnije procese u BiH je prva stranka. Narod s vremena na vrijeme želi vidjeti alternativu. Iskušali su je posljednjih osam godina i imali smo jedan reformski zastoj, nazadak u ekonomiji i narod se vraća ka SDA“, pojasnio je Izetbegović, koji prema preliminarnim rezultatima izbora ubjedljivo vodi u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Prema riječima Izetbegovića, i tih osam godina kada je SDA bila potisnuta iz dijela državnih struktura, a i tamo gdje je bila prisutna u koalicijama, bila je na nekim drugim, trećim mjestima. Međutim, kako je naglasio, “očigledno je bilo da je SDA i iz tih pozicija uspješno branila interes zemlje, zaustavljala neke negativne trendove, da je uspijevala da zaustavi donošenje nekih zakona štetnih po BiH te da je uspijevala da donese investicije, da zapošljava ljude“.

Stalno smo imali pozitivne vijesti kada je SDA, a i moja uloga, u pitanju. Stalno smo imali neki novi kredit, investiciju, neku dobru apelaciju. Narod se uvjerio da se ustvari mora ponovo osloniti na SDA“, dodao je.

Uspjeh SDA na općim izborima održanim 12. oktobra na nivou Kantona Sarajevo Izetbegović je ocijenio spektakularnim.

U Sarajevu je uspjeh SDA skoro spektakularan, s obzirom na napade, na proteste, na plenume, paljevine, ja sam popravio rezultat za 100 posto, a SDA za 50 posto, što je sasvim sigurno za duboke analize“, kazao je Izetbegović.

Istakao je kako je sazrelo vrijeme da se na zreliji način pristupi sudbini i budućnosti Bosne i Hercegovine od strane svih bitnih političkih faktora u zemlji i da je „pred nama vrijeme jednog sazrijevanja, poput onoga u Srbiji”.

Sjećamo se od prije 15 ili 20 godina, ljudi koji sad vode Srbiju ne na baš najbolji način, ali su se promijenili u svrhu, u korist, u interesu poboljšanja stanja u Srbiji, poboljšanja odnosa unutar zemlje te odnosa u odnosu na Kosovo, Brisel, Evropu. Mislim da takvo nešto slijedi sad i u Bosni i Hercegovini, jer ovo vrijeme u kojem smo se mi vrtili u začaranom krugu, nije bačeno vrijeme. U njemu smo vidjeli šta ne može i kako ne može i iz toga možemo izvući zaključke kako može i kako dalje, a jedini put je spremnost na kompromise, spremnost da se ide ka integracijama, ne ka dezintegracijama, ova zemja sigurno neće praviti korake unazad, nikakve nove entitete neće praviti, neće biti podjela u njoj, to su priče koje mogu biti namijenje za samo još poneki glas na izborima“, rekao je Izetbegović.

Pokušaj izostavljanja SDA iz vlasti bio bi opasna avantura

Prema Izetbegovićevim riječima, postizborni period u BiH je pravi trenutak da se napravi prava agenda pitanja koja su u korist svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini i “mislim da će ovaj put mnogo brže ići sastavljanje koalicija“.

Zamjenik predsjednika SDA je istakao kako će ta stranka predvoditi čelne pozicije na državnom i federalnom nivou, ali i u većini kantona, ali imena kandidata za određene pozicije još nisu određena jer, kako je kazao, ta stranka ima mnogo kvalitetnih kadrova na raspolaganju.

Govoreći o formiranju vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, Bakir Izetbegović je rekao i da “dolazi u obzir da se nanovo ujedine protiv nas i da pokušaju izostaviti SDA, ali to bi bila krajnje opasna avantura. Jednu stranku koja je faktički kičma političkog života, koja je uradila temeljne stvari za ovu zemlju i koja je nakon što je na prošlim izborima bila treća, ovaj put prva, nikako ne bi trebalo pokušati eskivirati“.

Ja želim danas poslati takvu poruku, jer neki pokušavaju razmišljati u tom smjeru. Neka na vrijeme stanu i neka poštuju narodnu volju“, rekao je.

Prioritet euroatlanske integracije

Istakao je kako su ekonomija i politika usko vezane, mogu se međusobno unapređivati, ali i nanositi štetu jedno drugome.

Kao prioritet SDA podvukao je intenziviranje aktivnosti u smjeru euroatlantskih integracija, odnosno u smjeru članstva BiH u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

Prema njegovim mišljenju, da bi se to ostvarilo, potrebno je stvoriti atmosferu saradnje i prestanka konflikta, što bi vodilo ka sljedećem koraku, koji se ogleda u snažnoj borbi protiv korupcije. Zatim bi uslijedilo, kako je kazao Izetbegović, ubrzanje svih procedura, uklanjanje svih prepreka koje stoje na putu intenzivnog ulaska inostranog kapitala i investicija u Bosnu i Hercegovinu.

Ovo je zaista bogata zemlja usred Evrope i ona može jako brzo privući investicije“, rekao je Izetbegović ukazujući na potrebu pravljenja iskoraka u zapošljavanju.

Govoreći o kritikama tokom predizborne kampanje u vezi sa njegovom saradnjom sa čelnim ljudima Republike Turske, prvenstveno sa sadašnjim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, Izetbegović je rekao kako su takve kritike bile potpuno bespotrebne.

Turska podržava BiH, nikada nije tražila ništa zauzvrat

Turska Bosnu i Hercegovinu podržava u svim njenim planovima fundamentalno važnim za ovu zemlju. Dakle, cjelovitost Bosne i Hercegovine, Turska nas podržava na našem putu ka zapadnim alijansama, snažno investira u BiH, pomaže nas sa jeftinim kapitalom, preko TIKA-e obnavlja naše kulturno nasiljeđe, investira u najbitnije segmente, osniva univerzitete, gradi bolnice, škole. Snažno nas je pomogla vrlo brzo nakon poplava i ta se pomoć osjetila odmah u Bosni i Hercegovini bez ikakvih kontrazahtjeva“, rekao je Izetbegović.

On je dodao da “mi ne možemo reći da je Turska išta do sada tražila od Bosne i Hercegovine i u kojem smislu, a naročito ne u nekom negativnom, sebičnom smislu“. Podvukao je da Turska samo podržava Bosnu i Hercegovinu te istakao kako bi situacija bila drugačija da BiH ima više prijatelja poput Turske.

Izetbegović je podsjetio da su njegovi prijatelji i prijatelji njegovog oca, rahmetli Alije Izetbegovića, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, premijer Ahmet Davutoglu i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izborni rezultat SDA čestitali odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata izbora.

Izetbegović je dodao kako je država Turska održavala aktivnosti u smjeru poticanja njenih privrednika na investiranje u BiH, ali da bosanskohercegovačka strana mora uraditi svoj dio posla u smislu garantiranja sigurnosti investicija turskim, ali i svim drugim investitorima, nakon čega će investicije sigurno doći.

(Oslobođenje)

U subotu komemoracija povodom smrti Sulejmana Tihića u Novom Travniku

Komemorativna sjednica u povodu smrti Sulejmana Tihića, člana kolegija Dom naroda Parlamenta BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) bit će održana u  Domu kulture u Novom Travniku sa početkom u 18.00 sati.

tihic in memoriam-slider-400x257

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sulejman Tihić preminuo je u Sarajevu u četvrtak navečer, u 63. godini. Tihić je 22. augusta primljen na liječenje u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, nakon naglog pogoršanja zdravstvenog stanja. On se dugo borio sa rakom debelog crijeva, koji je kasnije metastazirao na pluća i mozak.

Prošle godine bio je podvrgnut operaciji u Njemačkoj, nakon čega je saopćeno kako se dobro oporavlja.

Početkom ove godine Sulejman Tihić je isto tako bio hospitaliziran zbog problema sa srcem, ali je i nakon toga rečeno kako oporavak ide u dobrom pravcu.

Sulejman Tihić bit će upamćen kao visoki državni funkcioner i lider SDA. Bio je član te stranke od samog osnivanja, a prekretnica u njegovoj političkoj karijeri dogodila se 2001. godine, kada je prema preporuci prvog predsjednik SDA Alije Izetbegovića postavljen za stranačkog lidera.

Godinu dana nakon preuzimanja čelne funkcije u SDA, Tihić je na Općim izborima 2002. godine izabran za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Tihić će ostati upamćen i kao potpredsjednik, te poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, što su funkcije koje su prethodile njegovom angažmanu na državnom nivou.

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Sulejman Tihić je bio zatočenik koncentracionih logora u Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, Batajnici kod Beograda i Sremskoj Mitrovici.

Tokom dugogodišnje političke karijere, Tihić je učestvovao u svim bitnim pregovorima i dogovaranjima reformi.

Sulejman Tihić je po zanimanju bio pravnik. Pravnu karijeru je počeo u Bosanskom Šamcu, a do rata je obavljao funkcije sudije, javnog tužitelja i advokata.

Izvor vijesti: TNT

Autor vijesti: S.A

 

 

SDA jedina pokazuje pozitivnu jedinstvenu snagu diljem BiH!

Više hiljada građana u Sapni, prepune dvorane u Kalesiji, Butmiru, Bihaću, Goraždu… neumorni aktivisti, uglavnom mladi ljudi koji volontiraju i na terenu upoznaju građane sa kvalitetnim programom SDA, samo su neki od rezultata uspješne i entuzijastične kampanje koju vodi ta stranka.

Prije svega, ono što je vidljivo jest činjenica da se SDA, bez obzira na medijsku blokadu sa kojom se suočava godinama, bez obzira na neprestana podmetanja i optužbe protukandidata, okrenula pozitivnim političko-društvenim suodnosima što je, ujedno, trenutno najbliže onome što priliči zapadnoeuropskim uzusima.

Međutim, čini se da je najbitnije istaći da takav pristup ponajbolje opravdava izborni slogan „U jedinstvu je snaga“. Naime,nemoguće je tvrditi da se želi i zagovara jednistvo, a da se pritom aktivno sudjeluje u huškačkoj i histeričnoj te prokazivačkoj atmosferi koja obilježava kampanju najvećeg dijela političkih stranaka u BiHNeprestano međusobno optuživanje vodi tek daljnjoj dezintegraciji biračke populacije i zasigurno je na štetu samoj državi koja se nalazi na klimavim političkim nogama. Odnosno, onaj tko poručuje da želi jedinstvo mora pokazati da mu je do tog jedinstva itetakako stalo te nipošto ne smije sudjelovati u ispraznoj napadačkoj retorici koja služi za dodatno izluđivanje građana BiH.

S pravom su mnogi zapazili da, u biti, neki kandidati i stranke koje ih zagovaraju nemaju programe već se koncentriraju isključivo na sušto kritizerstvoIstodobno poručujući da „ništa ne valja“, sami ustvrđuju da netko navodno neznan, a nalazi se u vlasti, želi da građani budu potpuno demotivirani za izlazak na izbore. Ovo je samo jedan od primjera mnoštva kontradikcija, suprotnosti i dvoličnosti u koje upadaju neki kandidati na ovim izborimaBarem što se SDA tiče, masovna posjećenost njihovih skupova ne ide u prilog tim tezama.

Ono što ponajviše zabrinjava jest činjenica da se mnogi kandidati za Predsjedništvo BiH koriste „ad hominem“ napadima na onoga koga smatraju najopsnijim protukandidatom. Bez sumnje riječ je o Bakiru Izetbegoviću. No, jedino oko čega su se uspjeli ujediniti jest da se nesmiljeno napada kandidat SDA. Pritom se napadaju i međusobno, što priliči pticama grabljivicama i političkom lešinarstvu, a ne ozbiljnim političkim snagama.

Stoga, Bakir Izetbegović do sada, u svojem četverogodišnjem mandatu, doista nije pokazivao bilo kakve istupe ni namjere koje bi se mogle nazvati radikalizmom, iako inputi za takve reakcije neprestano dolaze sa svih stranaOsim bošnjačkih političara, poruke na koje bi se moglo odgovoriti izazivački kontinuirano dolaze i od strane političara iz RS-a, kojima bi zavada sa Bošnjacima trenutno savršeno legla da dokažu Srbima u RS-u, koji se nalaze na rubu gladi, da se vrijedi boriti za „pobjedu Srpske“ i podržati njihovu političku opciju.  Međutim, usprkos svemu, Izetbegović i dalje stoički izdržava napade i ne reagira, što je do sada neviđeno na političkoj sceni u BiH.

Naime, nevjerojatno je da se neki u Federaciji BiH kunu u proevropski put BiH i zapadnjačke standarde, a služe se barbarskim jezikom, smatrajući da će građani primitivizam prepoznati kao hrabrost, odlučnost i nepopustljivost.

„Strpljen, spašen“ ili „Džennet je saburom popločan“, izreke su koje se često nalaze u ustima mnogih građana BiH. Stoga, izgleda da se narodna mudrost još jednom pokazala kao nepresušno vrelo korisnih informacija, a politika koju vodi SDA na čelu sa Bakirom Izetbegovićem mogla bi uskoro još jednom dokazati njihovu djelotvornost.

Istodobno, u dijelu zemlje koja je popločana masovnim grobnicama nevinih civilnih žrtava, u Republici Srpskoj naime, vidljive su cirkuske tačke tamošnjih političara koji vidljivo na svoje izborne plakate postavljaju ruskog premijera Vladimira Putina.

Nažalost, nije bolje ni u Federaciji jer Izetbegovićevi protukandidati neprestano žele u Tajjipu Erdoganu, turskom predsjedniku, prepoznati Vladimira Putina koji je trenutno najveća prijetnja europskoj sigurnostiPokušavajući nasilno konstruirati Erdoganovu poziciju, sličnu onoj Vladimira Putina, Izetbegovićevi kandidati u biti pokazuju da su posve politički neuki, zlonamjerni, ali ono što je najvažnije – preplašeniIstodobno neki bh političari posjećuju Rusiju, prijete odcjepljenjem, a u Federaciji se problem prepoznaje u Erdoganu i TurskojIstodobno iz Hrvatske stižu direktne prijetnje opozicijskih lidera da će se Hrvatska miješati u unutrašnja pitanja BiH… Istodobno se političari iz RS-a slikaju sa srbijanskim vlastima…  S druge strane, kao NATO članica i perspektivni kandidat za EU, Turska do sada nikada nije dovodila u pitanje državotvornost BiH već je isključivo djelovala integrativno i objedinjujuće, a Erdogana naprosto nema na bosanskoj političkoj mapi.

Zaista, bez obzira na nečije izborne slogane, u jedinstvu jest snaga, samo to treba znati prepoznati i provesti. Čini se da je SDA na dobrom putu da svoje slogane i ostvari.

(Haber.ba)

 

Snaga3

Alija Izetbegović primjer kako se može voditi narod u ratu i u miru

U vrijeme rata u BiH nije bilo vode, struje, plina, hrane, ali postojalo je međusobno pomaganje kod ljudi koje do tada nikad nisam vidio, rekao je danas na Međunarodnom naučnom simpoziju u povodu 30 godina od “Sarajevskog procesa” i deset godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića prvi ambasador Republike Turske u nezavisnoj Bosni i Hercegovini Sukru Tufan, prenosi Anadolu Agency (AA).


Govoreći na panelu pod nazivom “Glas savjesti i svjedoci”, Tufan se prisjetio kako je svjedočio ljubavi između muslimana koji je ostao bez noge i djevojke Srpkinje, te kako je bio učesnik dobronamjerne misije, koja je za cilj imala da pomiri muslimane i Hrvate koji su tada bili u međusobnim sukobima.

“Ono što je bilo u BiH nije bio prividni rat, to je zaista bio jedan pokušaj genocida i etničkog čišćenja jednog naroda. Sve što je činilo narod i etničku skupinu bilo je namjerno pokušano da bude izbrisano sa lica zemlje i ja sam mogao sve da pratim na licu mjesta”, istakao je Tufan.

Pod uticajem Hladnog rata vidjelo se opet da je bivša Jugoslavija ušla u jedan period i da ona više neće moći opstati u stanju u kojem se našla, podsjetio je Tufan. Prema njegovim riječima, tada i takva Titova Jugoslavija više nije mogla biti održiva.

“Ali zašto su tu jedino muslimani bili najupitniji i oni koji su najviše smetali? Srbi pravoslavci i Hrvati katolici nisu nikome previše upadali u oči i nisu previše boli oči. Zašto su tada Bošnjaci prikazivani kao najveća opasnost na ovoj geografiji? Rahmetli Alija Izetbegović je rekao ‘Prema Srbima mi smo islamski militanti koji žele da preuzmu hilafet. Ali islam u Bosni je otvoren, liberalan i pun tolerancije. Ne sa geografskog, već sa kutlurnog i istorijskog aspekta pripada Evropi'”, kazao je Tufan.


Član izvršnog odbora humanitarne organizacije “IHH” Osman Atalay istakao je kako su, tokom rata u BiH, sve “opštine u Anadoliji gledale na koji način mogu pomoći svojoj braći u BiH”.

“Alija Izetbegović je bio čovjek koji je poklonio svoj život idealima, njegov karakter predstavlja jednu od osnovnih osobina islamskog karaktera, pogotovo pravda, moral i merhamet su osobine koje su krasile njegovu ličnost. Bliskost koju je pokazao svojoj porodici, pokazao je i svom narodu i državi. U vremenu ratova i haosa, sačuvao je svoju hladnokrvnost. Sve razmirice koje su se dešavale unutar njegovog naroda, pokušavao je da riješi na miran način, hladne glave. Trudio se da pronađe mogućnosti da se narodu koji je bio pod opsadom u teškim zimskim uvjetima održi u životu”, istakao je Atalay.

Bosanska drama sadrži u sebi sve duboke kontraste, od najobičnijih svakodnevnih aktivnosti, do međunarodnih odnosa, rekao je predsjednik Grupe solidarnosti u BiH Bahadir Islam, pa čak i do teorija zavjere. Bio je to težak ispit i može se reći da nije izgubljen sa aspekta humanih vrijednosti, ali nije još uvijek dobijen.

“BiH je pitanje koje zanima društvo u cijelom svijetu koje je u istom ili sličnom položaju. Kako se mogu opisati razlozi ovako duboke raznolikosti i suprotnosti koje su zahvatile sve pore života ljudi, koji su na tako maloj geografiji dijelili istoriju i sudbinu. Vrijeme od blizu četiri godine i međunarodna zajednica koja je uporno šutila na neprestane napade”, istakao je Islam.


Bošnjaci su uvijek pokušavali da ne padnu u zamku, nastavio je Islam, da ne krive cijeli jedan narod, da ne kažu da su krivi Hrvati ili Srbi. U toku rata je u Sarajevu ostalo jako puno Srba ili Hrvata koji su voljeli ovu državu i ovaj grad.

“Alija Izetbegović može biti primjer kako se može voditi narod u ratu i u miru. Još jednom želim podcrtati potrebu da se ovdje i u Turskoj otvori institut pod nazivom Alija Izetbegović”, rekao je Islam.

Dvodnevni Međunarodni naučni simpozij u povodu 30 godina od “Sarajevskog procesa” i deset godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, počeo je juče u Sarajevu.

Dvodnevni simpozij organizuje Internacionalni Univerzitet u Sarajevu (IUS), Muzej Alija Izetbegović i Općina Bagcilar iz Istanbula.

hj-400x216

(Vijesti.ba/AA)

Vi ste ovdje: Naslovna Vijesti Vijesti iz SBK