U subotu komemoracija povodom smrti Sulejmana Tihića u Novom Travniku

Komemorativna sjednica u povodu smrti Sulejmana Tihića, člana kolegija Dom naroda Parlamenta BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) bit će održana u  Domu kulture u Novom Travniku sa početkom u 18.00 sati.

tihic in memoriam-slider-400x257

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sulejman Tihić preminuo je u Sarajevu u četvrtak navečer, u 63. godini. Tihić je 22. augusta primljen na liječenje u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, nakon naglog pogoršanja zdravstvenog stanja. On se dugo borio sa rakom debelog crijeva, koji je kasnije metastazirao na pluća i mozak.

Prošle godine bio je podvrgnut operaciji u Njemačkoj, nakon čega je saopćeno kako se dobro oporavlja.

Početkom ove godine Sulejman Tihić je isto tako bio hospitaliziran zbog problema sa srcem, ali je i nakon toga rečeno kako oporavak ide u dobrom pravcu.

Sulejman Tihić bit će upamćen kao visoki državni funkcioner i lider SDA. Bio je član te stranke od samog osnivanja, a prekretnica u njegovoj političkoj karijeri dogodila se 2001. godine, kada je prema preporuci prvog predsjednik SDA Alije Izetbegovića postavljen za stranačkog lidera.

Godinu dana nakon preuzimanja čelne funkcije u SDA, Tihić je na Općim izborima 2002. godine izabran za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Tihić će ostati upamćen i kao potpredsjednik, te poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, što su funkcije koje su prethodile njegovom angažmanu na državnom nivou.

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Sulejman Tihić je bio zatočenik koncentracionih logora u Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, Batajnici kod Beograda i Sremskoj Mitrovici.

Tokom dugogodišnje političke karijere, Tihić je učestvovao u svim bitnim pregovorima i dogovaranjima reformi.

Sulejman Tihić je po zanimanju bio pravnik. Pravnu karijeru je počeo u Bosanskom Šamcu, a do rata je obavljao funkcije sudije, javnog tužitelja i advokata.

Izvor vijesti: TNT

Autor vijesti: S.A

 

 

Vi ste ovdje: Naslovna Vijesti Vijesti iz SBK U subotu komemoracija povodom smrti Sulejmana Tihića u Novom Travniku