Četiri najgore godine iza nas

SDA-Srebrenica-400x2971-400x296Bosna i Hercegovina i njeni građani izgubili su četiri godine u kojima su pobjednici proteklihopćih izbora, SDP BiH i SNSD, umjesto obećanog ekonomskog napretka, borbe protiv kriminala i korupcije, te euroatlanskih integracija, građanima donijeli stagnaciju, nesigurnost i nestabilnost.

Četiri godine loše vlasti rezultirale su poražavajućim rezultatima u skoro svim oblastima. Podsjećamo da je BiH 2008. godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i u naredne dvije godine nastavila s provođenjem uslova za njegovu ratifikaciju, te podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

Od 2010. do danas ovaj proces potpuno je zaustavljen, pa je BiH od lidera evropskih integracija u regiji došla na ubjedljivo posljednje mjesto. Jednako poražavajući je i podatak o blokadi napretka ka NATO-u, jer članstvo u NATO je garancija da se agresija neće ponoviti, a predstavlja i sigurnost za investitore.

U području privrede i ekonomije rezultati vlasti koja je u protekle četiri godine vodila državu Bosnu i Hercegovinu su povećanje nezaposlenosti, kao i broja blokiranih firmi, a vlasti nisu učinile ništa da taj trend zaustave.

Jasno je da razvoja nema bez borbe protiv korupcije i kriminala. Aktuelna vlast učinila je sve da do te borbe ne dođe. Umjesto obećane borbe protiv korupcije, učinili su sve da je spriječe.  Usvojili su zakone o sukobu interesa i javnim nabavkama, koji zapravo direktno omogućavaju korupciju. Sve navedeno samo je manji dio loših odluka državnih vlasti.

Zbog svega ovog, važno je da na predstojećim izborima građani povjerenje daju onima koji znaju voditi državu i onima koji su omogućili da BiH dobije MAP, potpiše Sporazum o pridruživanju s EU, onima koji su formirali jedinstvene Oružane snage, poreski i fiskalni sistem, obavještajni i sigurnosni sektor. SDA je pokazala da ima znanje i kadrove koji, korak po korak, vode zemlju naprijed.

Vi ste ovdje: Naslovna Vijesti Vijesti iz SDA Četiri najgore godine iza nas