Tihić-Sorensen: Bosna i Hercegovina sebi ne može priuštiti gubitak sredstava iz Fondova IPA

timthumbPredsjednik SDA Sulejman Tihić danas se sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije u našoj zemlji Peterom Sorensenom sa kojim je razgovarao o budžetu i općem fiskalnom okviru, implementaciji sredstava iz fondova IPA i presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci.

Specijlni predstavnik EU pozdravio je usvajnje zakona o državnoj pravnoj pomoći i popisu stanovništva u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Zbog nemogućnosti dogovora, Bosna i Hercegovina izgubila je sredstva iz fondova IPA za 2009. godinu. Postoji realna opasnost da se ovakva situacija ponovi, te da naša zemlja ostane bez više od 200 miliona EUR za 2010. i 2011. godinu, što je nedopustivo. Imajući u vidu tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ne možemo sebi priuštiti gubitak ovih sredstava zbog nemogućnosti postizanja dogovora, rekao je Tihić tokom ovog razgovora.

Naglašeno je da, odmah nakon okončanja procedure potvrđivanja budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2011., treba početi sa usuglašavanjem i budžeta za 2012. godinu. Adekvatna pažnja treba da bude posvećena i rješavanju pitanja općeg fiskalnog okvira bez kojeg je teško uspostaviti finansijsku stabilnost zemlje.

Tihić i Sorensen su izrazili optimizam u pogledu ispunjavanja preostalih uvjeta da bi BiH mogla aplicirati za kandidatski status u EU, a to su usvajanje budžeta za 2012. godinu i implementacija presude Sejdić – Finci.

Vi ste ovdje: Naslovna Vijesti Vijesti iz SDA Tihić-Sorensen: Bosna i Hercegovina sebi ne može priuštiti gubitak sredstava iz Fondova IPA