Ramiz Salkić u razgovoru sa delegacijom ureda OHR-a

sda2Pitanje predstojećih lokalnih izbora u Srebrenici potrebno je definirati na način kako je to bilo i prije četiri godine i to je najmanje što se može učiniti za ljude na prostoru na kojem se desio genocid, izjavio je danas potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, mr. Ramiz Salkić u razgovoru sa delegacijom ureda OHR-a koju je predvodio prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH, ambasador, Roderik Mur.

Salkić je naglasio kako bi odluka o glasanju Srebreničana na predstojećim izborima u skladu sa odredbama aktuelnog Izbornog zakona u BiH izazvala dalekosežne negativne posljedice za Srebrenicu, ali i za ukupan proces povratka u Republiku Srpsku.

Na sastanku se razgovaralo i o predstojećim aktivnostima na ukidanju supervizije međunarodne zajednice u Brčkom i inicijativama iz RS za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH.

Potpredsjednik Salkić je rekao kako treba preispitati sve moguće negativne posljedice nakon ukidanja supervizije međunarodne zajednice za Brčko distrikt BiH, te je istakao kako smatra da bi i nakon takve odluke bio potreban daljnji pojačani nadzor međunarodne zajednice u Distriktu.

Institucije vlasti u RS konstantno uzurpiraju prostor Brčko distrikta kroz razne aktivnosti, i za očekivati je kako će se takve aktivnosti nastaviti pojačanim intenzitetom nakon odluke o ukidanju međunarodne supervizije, rekao je Salkić.

Potpredsjednik NSRS je kazao da će sjednica Skupštine 23. februara pokazati da li postoji iskreno opredjeljenje Vlade RS-a i parlamenta kada je u pitanju definiranje razgraničenja između entiteta i distrikta te da li NSRS stoji iza odluke koju je usvojila Vlada RS-a o utvrđivanju razgraničenja između RS i Brčko distrikta.

Ambasador Mur i potpredsjednik Salkić su se složili kako pitanje rada Suda i Tužilaštva BiH i njihova nezavisnost se ne smiju dovoditi u pitanje, te da su neprimjereni politički pritisci kojima se pokušavaju negirati, pa i ukinuti ove pravosudne institucije.

Salkić je istakao kako je do sada dva puta preispitivan ustavni osnov postojanja Suda i Tužilaštva BiH i kako je na taj način potvrđeno opravdanje i njihova utemeljenost u ustavnim odredbama.

Sastanku u kabinetu potpredsjednika NSRS u Banja Luci, pored prvog zamjenika visokog predstavnika, ambasadora Mura, prisustvovali su i ambasador Karol Bahura (Karol Bachura), zamjenik Visokog predstavika i šef kancelarije OHR-a u Banja Luci, gospodin Piter Eplbi (Peter Appleby), zamjenik supervizora za Brčko i gospodin Arči Tuta (Archie Tuta), šef Političko-ekonomskog odjela OHR-a.

Vi ste ovdje: Naslovna Vijesti Vijesti iz SDA Ramiz Salkić u razgovoru sa delegacijom ureda OHR-a